Warmtepomp

Werking

Een lucht/water warmtepomp werkt zoals een frigo en gebruikt daarbij elektriciteit. Omdat een warmtepomp geen warmte opwekt maar deze verpompt is zij een energiezuinige oplossing: er is enkel energie nodig voor het “verpompen”.

Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een frigo. In een frigo zit een klein compressortje (pomp) die de lucht in de frigo afkoelt (hieruit warmteënergie opneemt) en warmte afgeeft via het zwarte rooster aan de achterkant.

Bij een warmtepomp wordt warmteënergie in de buitenlucht (omgevingswarmte) opgenomen en vervolgens afgegeven aan het water voor de centrale verwarming (nuttige warmte). De drijvende kracht is opnieuw een compressor.

In feite pompt een warmtepomp door middel van een compressor de warmte uit de buitenlucht naar binnen. De werking berust op het feit dat een vloeistof tijdens het verdampen omgevingswarmte opneemt (dit gebeurt in de buitenlucht) en tijdens de omgekeerde faseovergang (van gas naar vloeistof) warmte afgeeft (aan het water voor de CV). Een compressor perst het gas samen tot vloeistof waarbij er warmte wordt afgegeven. Deze vloeistof wordt buiten de woning door een expansieventiel geleid waarna ze terug verdampt en daarbij warmte opneemt uit de buitenlucht.

 

Dit is de werking van een lucht/water warmtepomp: warmte wordt uit de lucht gehaald en aan water voor CV of in een boilervat afgegeven. Dit is het meest haalbare systeem voor privé woningen in België. De warmte kan ook uit de bodem (via water in ondergrondse buis) of uit grondwater gehaald worden; men spreekt dan over een water/water warmtepomp. Men verkrijgt dan een nog groter rendement, maar door de grondwerken of de diepteboring is de investering buiten proportie voor een gezinswoning. Dit is wel haalbaar in geval van een collectief verwarmingssysteem (ziet men vaak bij onze noorderburen). Nadeel blijft dan dat men de bodem na verloop van jaren te veel afkoelt. Men moet dan tijdens de zomermaanden het systeem omgekeerd laten werken om de bodem terug op te warmen, en daarvoor opnieuw elektriciteit verbruiken.

Voor- en nadelen

Nadelen
  • Voor een optimaal rendement is een lage temperatuur systeem nodig, zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren of extra grote radiatoren.
  • Grotere investering dan CV ketel op aardgas.
VoorDELEN
  • Lagere CO2-uitstoot, vooral indien aangedreven met groene stroom.
  • Geen voorraad voor hout, mazout of gas of aansluiting op aardgas nodig
  • Tijdens de zomer is het mogelijk op de pompwerking om te keren en te gaan koelen zoals met airco, maar dan veel energiezuiniger.

Offerte

Wenst u een gedetailleerde offerte voor een lucht/water warmtepomp naam dan aub contact op.

Naar boven